Mind the gap!

U werkt om te leven, u leeft niet om te werken. En toch, om de gewenste levenskwaliteit op te bouwen en te behouden zijn inspanningen nodig. Inspanningen die u vandaag levert, maar waar u graag nog lang de vruchten van plukt.

Hoogstwaarschijnlijk bouwt u vandaag al aan uw pensioen, maar weet u ook of uw opbouw zal volstaan? U hoopt immers uw levenskwaliteit van vandaag te kunnen behouden na uw pensioen. Om dat te garanderen is er een bepaald rente genererend vermogen nodig.

Het verschil tussen het vermogen dat nodig is om uw levenskwaliteit na uw pensioen te waarborgen en het vermogen dat u met uw huidige inspanningen opgebouwd zal hebben, heet The Gap.

Bij Mediplan kunnen we The Gap voor uw dossier berekenen en structurele voorstellen doen om dit op te vullen, zodat u vandaag verder kan genieten met een geruste blik op de toekomst.

Neem vrijblijvend contact met ons op om uw pensioendossier te optimaliseren.
Omzetverzekering

Indien uw activiteit via een vennootschap verloopt, keert u zich waarschijnlijk een loon uit. U loopt daarbij het risico van arbeidsongeschikt te worden waarbij de inkomsten in uw vennootschap, en bijgevolg uw bezoldiging, kan wegvallen. Uw bezoldiging kan u opvangen met een verzekering gewaarborgd inkomen. We zien echter vaak dat de vennootschap ook een aantal belangrijke kosten en uitgaven draagt, dewelke niet opgevangen worden door uw gewaarborgd inkomen.

Dergelijke kosten en uitgaven kunnen ook bij arbeidsongeschiktheid gedekt blijven via een omzet verzekering. U gaat daarbij een deel van de omzet in uw vennootschap verzekeren, zodat de continuÔteit niet in het gedrang komt.

Indien u dat wenst kunnen we bij Mediplan, samen met u en uw accountant, bekijken of een omzetverzekering nuttig is en voor welk bedrag deze optimaal kan worden afgesloten. In geval van arbeidsongeschiktheid wil u zich geen zorgen maken over financiŽle hindernissen binnen uw vennootschap. Contacteer ons daarom vrijblijvend zodat we dit samen voor u op punt kunnen zetten.
POZ

De Pensioenovereenkomst Zelfstandigen of kortweg POZ is een nieuwe vorm van extra aanvullend pensioen voor eenmanszaken. Vanaf 2018 kunnen alle zelfstandigen zonder vennootschap van dit nieuwe systeem genieten.

Een vennootschap biedt vandaag veel meer mogelijkheden om een aanvullend pensioen op te bouwen. Zo kan een vennootschap een pensioenspaarpot voor zijn bedrijfsleider aanleggen. Dit heet een individuele pensioentoezegging (IPT).

Vanaf 2018 zal een gelijkaardig pensioenvehikel ook mogelijk zijn voor zelfstandigen zonder vennootschap.

Vandaag is er al voor elke zelfstandige het VAPZ, het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen. Echter, dit VAPZ is maar mogelijk voor een zeer beperkt percentage van het loon, waardoor het naar alle waarschijnlijkheid ontoereikend zal zijn.

Daarvoor is er nu de PensioenOvereenkomst voor Zelfstandigen (POZ). De jaarlijkse stortingen hierin leveren 30 procent fiscaal voordeel op en er gelden geen minima noch maxima. Toch is een oneindig hoog pensioenkapitaal onmogelijk, want net zoals bij de IPT, geldt bij de POZ ook de 80% regel. Die stelt dat de som van het wettelijk en het aanvullend pensioen maximaal 80% van de brutojaarbezoldiging mag bedragen.

Aangezien dit een eerder technische aangelegenheid is, bekijken we dit graag samen met uw accountant. Bent u zelfstandige zonder vennootschap en zou u de toepassingsmogelijkheden op uw pensioendossier willen verkennen, aarzel dan niet om ons en/of uw accountant te contacteren.